среда, 2 апреля 2014 г.

IV: tugitehnoloogia
 
Ekraanilugeja ja kõnesüntesaator.

 

Omavahelise võrdlemisele võiks mainida seda, et mõlemad võivad kooskõlas töötada.

Nii näiteks kõnesüntesaatorit tihti kasutatakse koos ekraanlugejaga ja sellest oli artiklis mainitud ka.Käesolevad tugitehnoloogiad on nägemispuudega inimestele mõeldud erilahenduseks.Mõlemad neist aitavad inimestel koos nägemisprobleemitega arvutit kasutada ja internetmaailmas surfata. Võrreldes teiste puudegrupiga, ilmselgelt on nägemispuude puhul kasutatu väga kallis ja keerukas tehnoloogia, aga ikkagi mõlemad tehnoloogiad on suurepärane võimalus nende jaoks, kes ilma selleta hakkama ei saaks.
Muidugi tehnoloogia juures on sageli mitu erinavaid probleeme. Nii näiteks keelespetsiifilisus.  Enamik lehandusi on kas kinnised või kallid. Nii näiteks eeslased peavad palju vaeva nägema selleks, et neid tugitehnikaid kasutada. Kui võrrelda selle kohapeal minu valitud tehnikaid, siis peaks aktsenti panna sellele, et kõnesüntesaator olemas ka eesti keele jaoks,mis näitab oma head arengut. Nagu oli kirjutatud internetilehel, seda kasutab ka eesti jalaga maaliv kunstnik Meelis " Mella" Luks. Kuid samas ekraanilugeja puhul probleemiks on see, et eesti keele toetus puudub, kuid JAWS toetab soome keelt,  niiet töötada eesti kõnesüntesaatoriga ta suudab ka. Hea on ka see, et ekraanilugejat võivad kasutada ka APPLE arvutis, nii et see on raske nägemispuudega inimesele ilmselt väga hea lahenduseks, teine probleem aga on kõrge hind. Muidugi esineb ka teisi probleeme peale keelespetsiifilisust. Aga minu arust see on kõige tähtsam ja suurem probleem, millega peaks kindlasti veel palju tööd tegema selleks, et ka eestklased saaksid vabalt kasutada kõike võimalike tugitehnoloogiaid.

Igalühel on oma tugevad ja nõrgemad jooned. Tõenäoliselt kõik nõrgemad küljed üks kord kaovad ära, kuna iga päev leiutatakse midagi uut ja parandadakse seda, mis on juba olemas, kuid teiseks suureks mureks on see, et mitte kõik tugitehnoloogiad on kättesaadaval kõikidel operatiivsüsteemidel.  Kui võrrelda käesolevaid tehnoloogiaid, siis ekraanilugeja on paremini kättedaav, sest võib töötada plus lisaks  IOS süsteemis, aga kõnesüntesaator vaid Windowsil.

Комментариев нет:

Отправить комментарий